Jeść!

Blog będzie o jedzeniu. Zdrowym, niezdrowym, drogim i tanim, prostym i szybkim oraz czasochłonnym. Będę opisywać codzienne posiłki 3-osobowej rodziny, łącznie z cenami produktów zakupionych zwykle w dyskontach lub hipermarketach. Miłej lektury.

piątek, 7 września 2012

Krówka



Na bazie poprzedniego przepisu- rafaello - powstała krówka. Trochę zmodyfikowana , ale bez kokosów, które nie wszyscy lubią.

3 paczki słonych krakersów np. z biedronki (1,85 zł/szt)
3 szklanki mleka 1,5 zł
4żółtka 2zł
3 czubate łyżki mąki pszennej 0,30 zł
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 0,60 zł
1 cukier waniliowy 0,50 zł
1 szklanka cukru 1,20 zł
1 puszka masy kajmakowej bakalland np. orzech z biedronki 4,49 zł
pół paczki wafelków śmietankowych tasso z biedr. 2,49 za op.
250 g masła lub margaryny (ja użyłam masła roślinnego z biedronki 3,25zł-500g)
olejek zapachowy do kremu jeśli ktoś lubi, ja dodałam pomarańczowy

Żółtka ucieramy z ½ szklanki cukru i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozpuszczamy w szklance mleka i dodajemy do wcześniej utartych żółtek.
Pozostałe 2 szklanki mleka razem z pozostałym cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną i gotujemy budyń, cały czas mieszając mikserem. Odstawiamy budyń i czekamy, aż będzie całkowicie zimny. Po tym czasie dodajemy po kawałku masło, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Blaszkę o wymiarach 28 x 22 cm wykładamy krakersami, następnie wylewamy 1/3 masy budyniowej. Ponownie wykładamy krakersami i wylewamy podrzany kajmak, krakersy i budyń. Powinny powstać 3 warstwy. Na wierzch wysypujemy równomiernie pokruszone wafelki.Prawda jest taka , że wierzch miałam posypać krokantem orzechowym , ale wypadło mi to z głowy :D Ciasto wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ciasto jest pyszne, słone krakersy super kontrastują ze słodyczą kremu.Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz