Jeść!

Blog będzie o jedzeniu. Zdrowym, niezdrowym, drogim i tanim, prostym i szybkim oraz czasochłonnym. Będę opisywać codzienne posiłki 3-osobowej rodziny, łącznie z cenami produktów zakupionych zwykle w dyskontach lub hipermarketach. Miłej lektury.

sobota, 1 września 2012

Rafaello



3 paczki słonych krakersów np. z biedronki (1,85 zł/szt)
3 szklanki mleka 1,5 zł 
4żółtka 2zł
3 czubate łyżki mąki pszennej 0,30 zł
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 0,60 zł
1 cukier waniliowy 0,50 zł
1 szklanka cukru 1,20 zł 
1 paczka wiórków kokosowych (200 g)  2,99 zł
50 g białej czekolady startej na tarce o dużych oczkach+ kilka kostek deserowej - ok 2 zł
250 g masła lub margaryny (ja użyłam masła roślinnego z biedronki 3,25zł-500g) 




 Żółtka ucieramy z ½ szklanki cukru i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozpuszczamy w szklance mleka i dodajemy do wcześniej utartych żółtek.
Pozostałe 2 szklanki mleka razem z pozostałym cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną i gotujemy budyń, cały czas mieszając mikserem. Odstawiamy budyń i czekamy, aż będzie całkowicie zimny. Po tym czasie dodajemy po kawałku masło, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Pod koniec dodajemy połowę wiórków kokosowych.
Blaszkę o wymiarach 28 x 22 cm wykładamy krakersami, następnie wylewamy 1/3 masy budyniowej. Ponownie wykładamy krakersami i wylewamy budyń, krakersy i budyń. Powinny powstać 3 warstwy. Na wierzch wysypujemy równomiernie wiórki kokosowe oraz białą czekoladę.  Ciasto wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ciasto jest pyszne, słone krakersy super kontrastują ze słodyczą kremu.Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz