Jeść!

Blog będzie o jedzeniu. Zdrowym, niezdrowym, drogim i tanim, prostym i szybkim oraz czasochłonnym. Będę opisywać codzienne posiłki 3-osobowej rodziny, łącznie z cenami produktów zakupionych zwykle w dyskontach lub hipermarketach. Miłej lektury.

niedziela, 2 września 2012

Galaretka z Kurczaka



Zakupy
Puszka Groszku 1,5 zł
Puszka Kukurydzy 2 zł
3 marchewki 0,50 zł
papryka czerwona 1,00 zł
5 ćwiartek z kurczaka 6,50 zł
natka  1 zł
żelatyna 2,50 zł
3 kostki rosołowe 1,50zł

Ćwiarki gotujemy do miękkości- bez soli. Studzimy i obieramy ze skóry i kości, drobno kroimy. Rozpuszczamy kostki w 1,5 l gorącej wody, a żelatynę w szklance zimnej wody. Do pojemników vel. miseczek wkładamy kolejno pokrojoną drobno paprykę, kukurydzę, kurczaka, pokrojoną drobno marchew i groszek. Do bulionu z kostki dodajemy posiekaną natkę i pieprz do smaku oraz rozpuszczoną żelatynę. Przygotowane miseczki napełniamy roztworem żelatyny- tak , żeby wszystko było przykryte- i do lodówki, po ok.2 godzinach możemy jeść. Oczywiście do rozpuszczenia żelatyny możemy wykorzystać bulion z kurczaka , ale wtedy galaretki będą tłuste i raczej mętne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz